Frälsarkransen

Sånger – Bildspel – Föreläsning

Sedan Martin Lönnebo skapade Frälsarkransen 1995, har detta radband kommit att spridas och användas över hela vår värld. Hans eget önskemål var att ge ett hjälpmedel för tron och för bönen, något att röra vid där orden kan vara enkla och inte stöter bort någon enda av oss, samtidigt ryms hela livet och Guds gränslösa Mysterium. Tydligast har detta visat sig för mig, i hur det, tillsammans med boende från den närliggande gruppbostaden, gått att forma en Frälsarkransandakt som fått betyda något viktigt för personer med funktionsnedsättningar.

SÅNGER
I samma anda har de samlingar som tonsatts av Nadja Eriksson kommit till, med Martins första bön som utgångspunkt; Du är gränslös, du är nära, du är ljus och jag är din.

122146_Den_som_bar

Den som bär
11 sånger för kör, SATB (Gehrmans 2012).
Text: Åsa Hagberg, Musik: Nadja Eriksson
Texter samt LYSSNA till Nadjas sång.
Sångerna, som har ett ungdomligt uttryck, kan användas som en egen konsert, inrama en mässa eller plockas ut och användas vid gudstjänster under hela året.

”Körsångare har bett att få komma till samtal efter att de vid två gudstjänster sjungit dessa sånger. Nästan alla i kören vågade sjunga solo. Sångerna har öppnat upp något och gett språk för något de tidigare anat men inte hittat något språk för …” Lena Ehrngren, Skövde

13551-parlor

Pärlor
11 Frälsarkranssånger (Gerhmans 2019)
Efter önskemål skrev vi också enkla sånger med melodi och ackordanalys för konfirmandguppen, barnkören, församlingen mm. Texterna används också som lästa böner.

LYSSNA via Gehrmans hemsida, sång av Lina Spetz, musik: Nadja Eriksson.
Sångerna kommer som nedan – med pilen kan du bläddra framåt.
RADIOGUDSTJÄNST 13/6 från St Clemens kapell, Simrishamn. Podd.
”Så fin i sin helhet med musik och text om dessa fina pärlor, har själv en frälsarkrans. Så många människor i vår stressade tid behöver höra en sådan här gudstjänst, som ett balsam för hela människan!” (röst från en lyssnare)
FILMER del 1, del 2, del 3 och del 4, där bla, sångerna ur Pärlor ingår med sång & teckenspråk.
Texter: 1.Gudspärlan, 2.Tystnadspärlorna, 3.Jagpärlan, 4.Doppärlan, 5.Ökenpärlan, 6.Bekymmerslöshetspärlan, 7.Kärlekspärlan, 8.Offerpärlan, 9.Hemlighetspärlorna, 10.Nattens pärla, 11.Uppståndelsens pärla

HELA VARVET runt går den sång som tonsatts och spelats in av Stefan Jämtbäck.
Här, inför min Skapare, LYSSNA

FÖRELÄSNINGAR
Martin och Frälsarkransen
Ingen kunde förmedla denna krans så som dess skapare Martin Lönnebo själv, och jag är tacksam att både ha fått lyssna till, och samtala med honom kring hans tankar om radbandet. Med flera års erfarenhet av att också använda Frälsarkransen som verktyg i andakter, enkla kvällsmässor, vandringar, förböner och enskilda samtal samlar jag allt detta i en fördjupning i att få stanna upp, pärla för pärla, bild för bild, sång för sång, steg för steg, som föreläsning eller del av gudstjänst/konsert.
Kombineras gärna med sånger ur Den som bär och Pärlor.
Se också nedladdningsbara föreläsnings– eller dagledigprogram.

MER OM/MED FRÄLSARKRANSEN
Watch: Frälsarkransvandring i Förslövs kyrka
Blogg: Födelsen av en profet
Blogg: Låtom oss bedja
Blogg: Om det finns ett hoppfullt ljus
Artikel FG-Bladet 19-2: Martin och Frälsarkransen (Pdf)

2 reaktioner till “Frälsarkransen

    1. Det bästa är att träffa någon som kan förklara, pärla för pärla. Börja med att fråga i kyrkan där du bor, så hoppas jag att någon vill hjälpa dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *