Hon kallades Blomsterlotta

Hon kom att kallas Blomsterlotta, den enkla kvinna vars liv började i Tärnaby men sedan ledde till Ammarnäs, dessa fjällbyar i södra Lappland i Västerbotten, inte långt från Norges gräns. Här, bland nybyggare och samer, medan världen genomlider två världskrig och en pandemi, i en tid när samhället upplever 1900-talets industriella revolution, blir hennes liv en oväntad skildring av överlevnad. Hur hon, ur sin djupa fattigdom som tidig änka, kunde utveckla den osannolika trädgård som kom att göra många rika och bli en förebild för fjällnära odling.

Blomsterhem, trädgården vid fjället.
Sedan 2014 har en mindre del av trädgården återställts, så att det också är möjligt att komma till platsen där hon bodde. Med hjälp av utställningens bilder och bokens berättelse, ta in en aning av hur hon levde, hennes möda och kärlek till den plats som ger verklighet till hennes egna ord: ”Va ändå allting har lätt för å väx här!”
Detta är boken om hennes liv, hon som kallades Blomsterlotta.
Charlotta Berglund, född Stenmark, 1890-1974.
Hon, som också var min farmor.
PROVLÄS första kapitlet.

Mjukt band med flikar.
200 sidor – ett flertal bilder ingår
Beställning Isabergs Förlag AB (juli 2024)
BOKSLÄPP i Ammarnäs 5-6 juli, se affisch

Köp signerat exemplar till stöd för trädgården
Hela överskottet går oavkortat till Blomsterlottas kulturminnesträdgård genom stödföreningen Archangelica.
500 kr inklusive frakt
Beställ

Föreläsning & Dagledigprogram
Boka gärna in en föreläsning eller ett dagledigprogram, där bildspel och sånger ingår. Dagledigprogrammet är kortare i tid, främst i mitt närområde, och bygger till större del på sångerna från den tillhörande skivan Arstchangelica.
Föreläsningen ger utrymme att fördjupa berättelsen, så stor och innehållsrik som den är – även för mig att resa längre, och gärna för mer än ett framträdande.
Zoom eller andra digitala verktyg kan vara ett alternativ vid större avstånd, då jag befinner mig längst i söder – annars är det verkliga mötet det jag föredrar.

Mer om Blomsterhem