Hon kom att kallas Blomsterlotta, den enkla kvinna vars liv började i Tärnaby men sedan ledde till Ammarnäs, dessa fjällbyar i södra Lappland i Västerbotten, inte långt från Norges gräns. Här, bland nybyggare och samer, medan världen genomlider två världskrig och en pandemi, i en tid när samhället upplever 1900-talets industriella revolution, blir hennes liv en oväntad skildring av överlevnad. Hur hon, ur sin djupa fattigdom som tidig änka, kunde utveckla den osannolika trädgård som kom att göra många rika och bli en förebild för fjällnära odling.
Blomsterhem, trädgården vid fjället.
Sedan 2014 har en mindre del av trädgården återställts, så att det också är möjligt att komma till platsen där hon bodde. Med hjälp av utställningens bilder och bokens berättelse, ta in en aning av hur hon levde, hennes möda och kärlek till den plats som ger verklighet till hennes egna ord: ”Va ändå allting har lätt för å väx här!”
Detta är boken om hennes liv, hon som kallades Blomsterlotta.
Charlotta Berglund, född Stenmark, 1890-1974.
Hon, som också var min farmor.
PROVLÄS första kapitlet.
Mjukt band med flikar.
200 sidor – ett flertal bilder ingår
Beställning Isabergs Förlag AB (juli 2024)
Beställ signerat exemplar av författaren
215 kr plus frakt – Beställ
Föreläsning & Dagledigprogram
Boka gärna in en föreläsning eller ett dagledigprogram, där bildspel och sånger ingår.
Föreläsningen ger utrymme att fördjupa berättelsen, så stor och innehållsrik som den är – även för mig att resa längre, och gärna för mer än ett framträdande.
Dagledigprogrammet är kortare i tid, främst i mitt närområde och med mer innehåll av sånger, inte minst från den tillhörande skivan Archangelica.
Bokpris vid föreläsning 230 kr
Zoom eller andra digitala verktyg kan vara ett alternativ vid större avstånd, då jag befinner mig längst i söder – annars är det verkliga mötet det jag föredrar.
Recension
”Berörande och fascinerande är denna berättelse om Blomsterlotta. Okuvlig som en fjällbjörk skapade hon och sonen Alfred den fantastiska trädgården i Ammarnäs som lockade besökare förr liksom nu. I boken berättar barnbarnet Åsa om Lottas kämpiga liv och hur odlarglädjen gav kraft i sorg och svårigheter.
Ur boksidorna stiger Lottas egen röst fram genom en bevarad ljudinspelning, citaten och orden på dialekt skapar en äkthet och omedelbar närhet. Åsa skildrar med ett varsamt poetiskt språk de spår som lämnats i familjen, så som hon och brodern Anders också tidigare gjort i sångerna om Blomsterhem.
Vi slår igen boken och blir sittande, djupt berörda. Och tacksamma över att vi fått vara en del av återuppväckandet av denna enastående kvinnas odlargärning.
Läs boken, gärna ute i trädgården med rosdoft och jordgubbssmak, för detta är årets vackraste sommarläsning.”
Mariana Mattsson, Rosa Lapponica 19/7 2024
Mer om Blomsterhem