Dagen då alla är lika mycket värda

21/3 är dagen då ”Alla är Lika Mycket Värda”.
För enkelhetens skull, kallar jag detta ALMV-frasen. Jag har förundrats hur den närmast blivit ett mantra, så att egentligen allting vi gör motiveras med att ” … för att alla är lika mycket värda”. Det kan vara bra. Men slentrianen är också ett utslätande täcke som lägger sig över allt som en grå matta. Betydelsen tunnas ut till ingenting särskilt eller vad som helst. Helt plötsligt står Jante-lagen där, och kliver oinbjuden över tröskeln.
Denna kallar jag DITDÄN-frasen, ”Du ska Inte Tro att Du Är Någonting”.
Du får inte vara mer värd än jag.
Du får inte äga mer än jag.
Därför får du heller inte ha mer uppmärksamhet än jag.
Din särskildhet är inte mer särskild än min.
Tro inte att du är någonting, om inte jag är minst lika mycket.

21/3 är i FN:s kalender Internationella Världspoesidagen. Seden att ta på sig olikfärgade strumpor har stigit fram ur en annan kalender, ur dagar som vänt upp och ner på tillvaron då en extra kromosom slunkit in vid tillblivelsen av det 21:a paret. När den händelsen plötsligt drabbade min tillvaro, måste jag låta mig förändras inifrån, för att verkligen kunna ta in i hela min varelse att alla människor har samma värde. Och att det är ofattbart stort.
Jag hade fått ett barn, vars särskildhet var mycket större än min.
Den har till och med ett namn; Downs syndrom.
Jag skulle aldrig, från dag 1 av mitt liv, vara lika beroende av andras omsorg för att ha ett liv där jag kunde blomma, för att inte maktlöst hamna utanför den samhälleliga gemenskapen eller pekas ut som en ”kostnad”, för att inte … låt oss backa spåret till dag 0 … ha en så tydligt mätbar särskildhet att jag skulle vara den som aldrig fick födas.
Ändå vet ingen egentligen riktigt vad den extra kromosomen kommer att innebära, mer än någon form av … (vilket ord i raden av benämningar är vi inne på?) … intellektuell funktionsnedsättning.

En vår när plötsligt ingenting annat är självklart … att ha en skola eller ett arbete att gå till, att få en inkomst, att vara efterfrågad, att kunna gå till affären, att det finns toalettpapper kvar på hyllan, att få medicin för sin sjukdom, att ha en plats på sjukhuset …
När armbågar börjar vässas.
Då kan gärna den 21/3 vara den dag när ALMV-frasens självklarhet lyser som en klar vårsol från himmelen. ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA MYCKET VÄRDA.
Men i detta står vi tillsammans med dem vars särskilda olikhet uppmärksammas just idag.
Det är en sak jag har märkt väldigt tydligt. När det stora värdet hittar dit, förmerar det sig. Det sprider sig som en våg av människovärme. Den som har Downs syndrom delar gärna med sig. Till mig. Till dig. Den lyser i ansiktet: Du är lika mycket värd som jag!
Under den solen, slår våra blommor ut.

I var mänska finns en blomma, om den bara får slå ut

kan det hända vi får se nåt vi aldrig sett förut.

Lyssna till sången: I var mänska finns en blomma
Boktips för dig som vill läsa mer: Det barn vi fick

Åsa Hagberg
2020-03-21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *